Döden och pingvinen

Jag är med i en bokklubb. Vi har försökt ett antal gånger, men nu börjar vi få in lite rutiner och då flyter det på. Nu känns det ganska stabilt. Från början var vi bara tre. Tre kamrater som känner varandra väl, vilket innebar att när vi inte gillade en bok, eller inte tyckte så mycket om den, då övergick samtalet i en massa annat. Nu har vi utökat och det kanske gör att boksamtalen utvecklas. Hur som helst, det här inlägget ska handla om den senaste boken vi läst och som ska diskuteras idag; Döden och pingvinen av Andrej Kurkov.

Både till innehåll och språk är boken ganska enkel. Det handlar om Viktor, författardrömmar men får för försörjningens skull ta ett jobb på en tidning, ett jobb som nekrolog. Han lever med sitt husdjur; pingvinen Misja. Viktors liv går från att vara ganska enkelt och okomplicerat till ett virrvarr av konstiga händelser. Hans nekrologer är mer betydelsefulla än Viktor eller någon annan kunnat ana, de bestämmer specifika personers öde.

Jag gillar Kurkovs sätt att berätta. Det är enkelt och avskalat, precis så som Viktors vardag är. Men vad säger egentligen boken? Ja, det ska bli intressant att diskutera denna bok med bokklubben ikväll. Se vad de fått för bild och vad de tror att Kurkov vill säga. Det är ett alldeles för stort allvar i boken för att det bara ska vara ett påhitt.

Funderar på att läsa uppföljaren; Pingvin försvunnen.

Titel: Döden och pingvinen
Författare: Andrej Kurkov
ISBN: 978-91-27-08793-4

Kommentarer
Postat av: maria

åh, den boken har jag väntande i bokhyllan :-)

2008-11-18 @ 09:39:17
URL: http://lillalivetstort.wordpress.com
Postat av: Dolly

läs den! Den är faktiskt rätt underhållande, och väldigt snabbläst, behövs inte så mycket koncentration. :)

2008-11-18 @ 09:42:13
URL: http://detlasandefaret.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0