Diggar leveranssättet!

I veckan fick jag första boken från Uppsala English Book club! Jag var lite för ivrig med öppnandet, så jag har inget bildbevis, men det har Holly Hock. Jag gillar verkligen att de slagit in pocketen i brunt papper och skrivit adressen med en vanlig bläckpenna, för hand! För mig är det personligt och omtänksamt. Det känns att det är en människa som satt dit tejpen och liksom tagit i boken. Eh...kanske låter...konstigt, men jag diggar det.

Tyvärr är jag lite, lite besviken på innehållet. I beskrivningen av bokklubben står det så här: titlar och författare som inte riktigt blivit kända i Sverige ännu. Och just den här boken faller inte inom ramen för detta. Boken ifråga är Siri Hustvedts senaste roman "The Sorrows of an American", och nä, jag köper inte att det är en bok som inte blivit känd i Sverige, inte heller författaren är särskilt okänd. Men UEB får plus på leveransen och ett par månader till på sig för att övertyga mig. Och jag ser ändå fram emot att läsa boken :)

Bibblo-kärlek

Jag har återupptäckt min bibblo-kärlek! I och med att jag har så långa litteraturlistor den här terminen, för hela terminen är det 12 A4-sidor, har jag styrt stegen till biblioteken runt omkring mig. Och när jag letat kurslitteratur har jag samtidigt hittat en del skönlitterära böcker. Har begränsat mig till en bok per gång, annars skulle jag kunna bära med mig alldeles för mycket hem!

När jag var liten spenderade jag ganska mycket tid på bibblan hemma. När mamma skulle handla följde jag ofta med, men inte för att hjälpa till, utan för att gå till bibblan. Många fina minnen :)

Jag hoppas att den här återupptäckta bibblo-kärleken håller i sig. Jag gillar ju att äga böcker, men samtidigt är bibblos underbara. Och man kan ju faktiskt köpa böcker man tyckte väldigt bra om i efterhand...(vilket jag i och för sig aldrig tror kommer hända, det finns ju så mycket annat att köpa).

Bokklubbs-middag

Igår var det bokklubbs-middag hemma hos mig. Hela dan var kaos, så jag hade inte riktigt hunnit med allt jag tänkt göra, men det blev nog bra ändå. "Drömfakulteten" som vi läst utspelar sig i Amerika, och för hade vi lite amerika-tema på maten. Jag bjöd på hemmagjorda hamburgare (både brödet och köttet alltså) med en hel del tillbehör. Pommes till det. Det verkade smaka! :) Till efterrätt blev det en (hyfsat misslyckad) cheesecake (men de åt ändå, och verkade tycka att det var gott ändå...).

Om boken tyckte vi ganska lika, men hade ändå mycket att säga. Vi har ordnat en bokklubbs-läsdagbok, och nu gick vi igenom alla böcker vi läst, från första omgången våren 2006, och skrev små omdömen.

Till nästa gång är det ryskt som gäller. Nikolaj Gogol. "Kejsarinnans tofflor". Ska bli intressant.

Sex

"Sex" av Sara Villius. Det går från ganska obehagligt, till ingenting, sen går det bara utför. Det är en konst att skriva korta romaner. Det gäller att få med allt, men ändå hålla sig kort. Jag tror att Villius hade tjänat på att utveckla romanen, utöka med säg 100 sidor. Nu känns det ganska ofärdigt. Allt får inte svar (eller är det jag som missat något i läsningen) och det stör mig.

Det görs en tolkning på baksidan, att det dels handlar om Myra, men även om en vuxen kvinna som lever i ett äktenskap som faller samman. Men är Milly_femton_vårar samma Myra som träffar CF. Och hur utvecklar sig Myra och CF's vänskap. Vem är i förhållandet med den äldre Myra? Jag kanske borde läsa boken en gång till för att förstå, men det är inget som lockar, för boken har inte gripit tag i mig.

Jag har svårt att samla mina tankar kring den här boken. Den känns ofullständig. Det är ju en form av prosa, men inget som tilltalar mig. Jag gillar normalt sett kortormaner som lämnar en del till läsaren att tolka själva, men här blir spelrummet allt för stort. Hur som helst så gillar jag själva formgivningen av boken mycket!

Titel: Sex
Författare: Sara Villius
ISBN: 978-91-1-301757-0

Höll budget!

Allt vad reakataloger har undgått mig. Å andra sidan brukar inte utgåvor upptryckta för bokrean attrahera mig. Istället besöker jag boklådor som jag vet är bra på att ta tillfället i akt och gallra annat. Drottninggatans Bok&Bild är ett sådant exempel.

Igår fick dessa följa med hem:
"Kosmos" Witold Gombrowicz
"Kiffe kiffe imorgon" Faïza Guène
"Det femte barnet" Doris Lessing
"Namnbrunnen" Inger Edelfeldt

"Namnbrunnen" och "Kosmos" är jag särskilt nyfiken på. Tyvärr hamnar de nog långt ner på läslistan, alla fyra. Nu ägnar jag mig åt "Hamlet".

Alla fynden kostade mig 200kr och jag höll således min bokrea-budget.
Till sambon köpte jag ett exemplar av "Kronologisk världshistoria" för att ersätta hans tyska exemplar med ett mer lätt förståligt på svenska.

Drömfakulteten

Boken som ska diskuteras på morgondagens bokklubbs-middag är "Drömfakulteten" av Sara Stridsberg. Det är jag som valt bok. Läste "Happy Sally" i höstas, och älskade!

"Drömfakulteten" är långt ifrån "Happy Sally", men man känner igen Stridsberg. Även det här är en annorlunda komposition, och romanens struktur är en viktig del av helheten. Något som jag hade problem med i "Happy Sally" var att det inte alltid var lätt att förstå vem som "pratade", eller i vilken tid man rörde sig. Nu är det närmast övertydligt, men det är inget negativt. Kanske har Stridsberg fått kritik från annat håll, och tänkt över saken? En eloge till övertydligheten.

Själva storyn är ju egentligen inte så viktig. Hela boken leder fram till Valerie Solanas mordförsök på Andy Warhol, och hennes egen död. Vägen dit är krokig, och det hoppar framåt och bakåt i tiden. Jag kände mig väldigt mätt efter läsningen. Egentligen borde jag ägnat mig åt kurslitteratur istället för egenvald skönlitteratur, men jag vill så gärna läsa ut "Drömfakulteten", och när jag hade gjort kunde jag inte bara byta bok. Behövde en paus.

Hade jag haft möjligheten hade jag sträckläst den här boken, men så blev det inte. Första hundrafemtio sidorna tog typ 2 veckor att läsa på grund av plugg, men sista tvåhundra sidorna gick på ett par dagar. Det är en bok att sträckläsa!

Det ska bli intressant att diskutera boken med mina bokklubbs-kamrater. Undrar vad de har för förklaring till de här alfabets-grejerna som dyker upp hela tiden. Vad fyller de för funktion? varför?

Titel: Drömfakulteten
Författare: Sara Stridsberg
ISBN: 978-91-0-011185-4

Fynd i mataffären

När jag och sambon bara skulle in en snabb sväng på Vi igår hamnade jag framför en STOR låda med pocketböcker. 25 kr/st. Svårt att motstå om det finns något man vill ha. Brukar inte vara så lovande, och jag fick gräva djupt innan jag kom fram till go'bitarna. Blev två böcker till framtida pocket&prassel-paket, eller andra presenter. Och till mig själv och sambon blev det "100 sätt att rädda världen..." av Johan Tell. Till mig själv blev det Kate Mortons "Dimmornas lek". Hade inte sambon velat gå därifrån hade jag kunnat leta efter fler fynd, men han blev lite otålig. Trevliga fynd i alla fall :)

Idag ska hemtentan in, så sen kanske jag får lite tid till läsning. Nästa vecka drar nästa kurs igång. Rivstart. En hel del att läsa redan tills på tisdag eller onsdag, men jag ska bli bättre på att utnyttja tiden, så att åtminstone kvällsläsningen kan bli frivillig läsning.

"Drömfakulteten" är fortsatt bra, ska diskuteras på onsdag. Är nyfiken på att höra vad de andra tycker om den!

Sömnigt

Det är sömningt på bloggen nu pga studier m.m. Ska idag börja skriva hemtenta om litteraturen från antiken till medeltiden. Så om någon har någon tanke om körens funktioner i den grekiska tragedin och den grekiska komedin får ni gärna hojta till :) Ska titta på likheter och skillnader.

Läser för tillfället "Drömfakulteten" av Sara Stridsberg och "sex" av Sara Vilius. Den förstnämnda är bra, jag är fast, vill inte sluta läsa på kvällarna.

Hoppas att det kommer bli lite mer aktivitet från min sida här på bloggen snart.

Träd sår sig själva

Har dragit mig för att skriva om den här romanen av Iselin C. Hermann, mest för att jag inte riktigt vet vad jag ska tycka. Boken tog mig inte med storm, men det var en mysig bekantskap.

Det är sommar, och Sveske är hos mormor och morfar på gården. Det är lite svårt att avgöra hur gammal hon är, men hon kan inte läsa. Hon tror att hennes föräldrar har lämnat henne där, och den stora frågan är när de kommer tillbaka. Undertiden händer det ganska mycket den där sommaren, och man får även en del tillbakablickar (tror jag), tiden är lite flytande och framförallt oviktig.

Jag har läst Hermanns debut "Prioritare", och gillade den, så när jag såg den här på hyllan på bibblan fick den följa med hem. Det är en trevlig läsupplevelse, och ibland kan ju det räcka långt.

Håkan Nesser listade för övrigt "Prioritare" som en av 10 böcker man bör läsa innan man dör, för ett antal år sedan.

Titel: Träd sår sig själva
Författare: Iselin C. Hermann
ISBN: 978-91-1-301497-8

Min räddning

Just nu är kortromaner min räddning. Jag ledsnar oftast på att läsa om det blir för segt, om boken aldrig tar slut. Nu, med väldigt lite tid för läsning på grund av studierna, är kortromanerna fantastiskt bra. "Drottningen vänder blad" var en kortis. Den jag tänker avsluta ikväll är en kortis, och den bok jag tänker påbörja ikväll eller senast imorgon är också en kortis. Det är böcker som i vanliga fall brukar slukas på 1-2 dagar, men nu med begränsad tid för lust-läsning tar de något längre tid, men inte så lång tid att jag surnar. Den som ska avslutas ikväll är en liten pärla, mer om den senare, men jag säger bara Iselin C. Hermann!

Vilket uppsving!

Hittade till det nya, fantastiska initiativet bokbloggar.nu och fick min blogg tillagd. Det har inneburit ett uppsving i läsarstatisiken, hej alla nya läsare! Hoppas ni trivs och framförallt att ni återvänder hit ibland :)

För övrigt har jag hittat många nya favoriter tack vare bokbloggar.nu. Så tack för insatsen, Arianrhod!

De glömmer en viktig poäng

I den här artikeln på DN Bok skriver de om hur försäljningsutvecklingen ser ut för översatt litteratur. Kontentan är att vi köper mindre översatt litteratur, samtidigt som det översätts mer icke svensk-språkig litteratur. Utan att ha några siffror på det, så vill jag nog påstå att de glömmer en viktig poäng. Under de senaste 20 åren har engelskaundervisningen i skolorna blivit en större del av skolan, och engelska överhuvudtaget har blivit en större del av vår vardag. Vilket även borde innebära att vi läser mer på engelska. Vad de borde undersöka är vilken sorts översatt litteratur som minskat. Kanske kommer de fram till att det enbart är den engelskspråkiga litteraturen som minskat i försäljning i översatt form. Men vad vet jag, hur som helst är jag ganska säker på att vi idag läser mer på orginalspråk än vi gjorde för 20 år sedan (åtminstone att fler läser på orginalspråk).

Drottningen vänder blad

Det här är en söt liten bok om läsning. Drottningen har tidigare läst för att det har förväntats av henne, nu besöker hon bokbussen och känner sig tvingad att låna en bok. Ingen fullträff, men när hon veckan därpå lämnar tillbaka boken och får med sig en ny, bladvändare, är drottningen fast bland litteraturen (vilket inte uppskattas av alla). Den tuffar på, och det händer inget direkt oväntat förens mot slutet, då det blir en dramatisk vändning som man inte väntat sig.

Den var bra att läsa när man, som jag, inte hade någon direkt läslust men ändå ville läsa.  Vet inte riktigt vad mer jag ska skriva, för jag tycker inte så mycket, den lämnde inte särskilt mycket efter sig.

Gillar hennes inställning till Harry Potter (runt s.50). Det är någon som tipsar om Harry Potter, och drottningen säger att det får hon ta och fundera på någon gång när hon har mycket tid över (minns inte exakt, har lämnat tillbaka bibblo-boken så jag kan inte kolla upp det).

Humoristiskt. Lättsamt. Väcker min egen lust till läsning, precis rätt bok att plocka upp efter tröga "bittert arv", som rejält slog av på läs-takten.

Titel: Drottningen vänder blad
Författare: Alan Bennett
ISBN: 9789170373787