Bittert arv

Det är riktigt korkat att inte skriva om boken direkt efter att ha läst ut den, nu rör mina funderingar det som hängt kvar under veckan.

"Bittert arv" var inte absolut inte vad jag väntat mig. Jag tycker inte att det var något direkt driv i historien, vilket hade gjort det lättare att läsa. Hade jag varit mer inställd på att läsa en bok som skildrar många indiers vardag och inte förväntat mig en "rafflande" historia (bl.a. om kärlek som det står om på baksidan) hade jag kanske gillat den bättre. Och då kanske jag hade förstått storheten med Desais bok.

Boken handlar om Biju som befinner sig i USA, ska tjäna pengar och hjälpa sin pappa. Pappan är kock hos en gammal domare. Domaren tar hand om sitt barnbarn Sai. Och Sai blir förälskad i Gyan, men inser att han inte är den hon trodde att han var. Runt omkring detta är det inbördeskrig (?) i Indien. Jag gillade Delarna om Bijus liv i USA mest. Allt känns väldigt realistiskt och verklighetstroget (med de kunskaper jag har, någon annan med mer kunskaper kanske kan peka ut saker som inte är riktigt rätt) och hela historien känns ärlig, uppriktig, det är inget skönmålande av något. Det är ingen driekt smickrande bild av Indien vi får, och inte heller USA upphöjs till något det inte är.

När vi diskuterade boken i bokklubben pratade vi lite om vem som är den mest centrala figuren i boken, och jag tycker att det är kocken (Bijus pappa), för att han binder ihop det alla lösa trådar. Men det fanns andra uppfattningar i gruppen, det är alltid intressant, när man ser olika på sånt.

Själva boken har nog växt efter att jag lagt ifrån mig den, men läsningen var otroligt seg och jag ville bara att den skulle ta slut. Det kanske är storheten med "Bittert arv" att det tar ett tag för boken att mogna inom en. Hur som helst måste jag bli bättre på att skriva ner mina tankar direkt, nu blir det lite spretigt och lösryckt.

Titel: Bittert arv
Författare: Kiran Desai
ISBN: 978-91-7001-582-3

Befrielse

Nu är kandidatuppsatsen slutgiltigt inlämnad, så skönt! Folkets jubel och applåder. Är skönt att kunna lämna det nu. Dessutom har jag inga läshänvisningar i Littveten förens tills på torsdag, nästa vecka. Och då är det bara 90 sidor vi ska läsa, istället för 250 som det var nu tis-tors. Känns bra. Nu kanske jag kan ägna mig åt att blogga, och läsa lite skönlitteratur. Kommer förhoppningsvis inlägg om både "Bittert arv" av Kiran Desai och "Drottningen vänder blad" av Alan Bennett redan imorgon.

Nu ska jag krypa upp i soffan med en bok och en kopp te.

Reservera böcker hos bibblan

Jag är ingen storlåntagare hos Stockholms bibliotek, men nu med en 12-sidig litteraturlista går det inte att göra det enklaste; köpa all kurslitteratur. Så nu gäller det att utnyttja biblioteken. Därför reserverade jag ett antal titlar jag behövde som kurslitteratur, alla fanns inte på mitt närmsta bibliotek, men man kan ju få dem dit. Eftersom de fanns på stadsbibblan och jag ville hämta på kungsholmen tyckte jag att det inte borde innebär någon längre fördröjning, någon dag eller så men det skulle vara lugnt. Var och hämtade den första boken i torsdags, en bok som fanns på kungsholmens bibblo, och passade då på att fråga om de andra. Bibliotekarien meddelade att de var infångade men att det skulle ta MINST tre arbetsdagar för att få dem till biblioteket för avhämtning. Varför ska det ta tre dagar, eller fler, att levera inom Stockholm?!? Är det jag som har för höga krav? Det slutade i alla fall med att jag åkte runt och hovade in böckerna själv.

Nästa bok i bokklubben

Igår var vi hemma hos Ida, och diskuterade "Bittert arv" av Kiran Desai. Vi tyckte ganska lika om boken, men jag ska återkomma till vad jag tyckte i ett annat inlägg. Har faktiskt inte läst ut den än, har ca 20 sidor kvar, men det gick bra att diskutera ändå.

I vår bokklubb fungerar det som så att det är en som är ansvarig varje månad, den väljer bok och bjuder på middag den dag man diskuterar boken. Nu när vi är fyra stycken väljer man alltså bok var fjärde månad, det fungerar riktigt bra. Till nästa träff är det jag som är ansvarig, diskussionen igår avslutades med att jag avslöjade vad vi ska läsa för något. Och boken jag valt är Sara Stridsbergs "Drömfakulteten". Jag har skrivit om Stridsbergs debutroman "Happy Sally" tidigare, den gillade jag mycket och eftersom jag läst så mycket positivt om "Drömfakulteten" är jag riktigt nyfiken och hoppas att det här är en fullträff.

Nu ska jag läsa ut "Bittert arv" så att jag har något att skriva om. Är lite ledsen för att det blir så låg inläggsfrekvens här på bloggen, men det är studierna som är iväg, kommer dock återkomma till dem. Nu är det ju faktiskt litteraturvetenskap som gäller, och även det kommer få lite plats i bloggen.

Riktigt seg läsning

Går riktigt segt med "Bittert arv". Vet inte vad det som är fel. Ganske inte boken det är fel på, utan min läslust, men vill ju helst inte tro det. Om en vecka ska den i alla fall vara utläst, då är det dags för bokklubbs-middag. Alltid lika roligt och trevligt. Dessutom är det min tur att välja bok. Har en hel del på lager, måste bara bestämma mig för någon.

Har under de senaste veckorna suttit med nästan i kurslitteratur kring feminism. Det rör sig främst om kvinnokampen under början av 1900-talet, vägen dit och vad som hände sen. En bok som ingick i kurslitteraturen var "Kvinnan får röst" av Chrisitna Florin. En väldigt lättläst fackbok. Hon visar rörelsen genom sex centrala kvinnors liv och leverne. Källmaterialet är främst deras brevväxling. En bra bok om man vill få bättre koll på den kvinnliga rösträttskampen 1900-1921.

Lockande

Läste om The English bookshop bokklubb hos Holly Hock. Blir faktiskt rätt lockad att gå med. Dels för att det är spännande att upptäcka nya författare som inte är så spridda i Sverige, än. Men även för att förbättre chanserna att uppnå mitt litteräramål om att läsa mer på engelska. Tror det får bli en prenumeration. För skönlitteratur och crime kostar det 100kr i månaden, och för non-fiction blir det 150kr. För min del får det bli allmän skönlitteratur. Testar ett par månader i alla fall. 100kr (inkl. porto) känns inte alls dyrt för en engelsk pocket.

Trögt

Läsandet går segt för tillfället. Har inte läst ut en bok sedan dan' före doppare dan'. Helt galet, men jag har inte haft särskilt mycket läslust senaste veckorna, blir ju så ibland. Har istället lyckats umgås lite mer med sambon, vilket är lite viktigare faktiskt. Om 7 månader gifter vi oss, på dagen idag faktiskt.

Håller på med "Vägen" av Cormac McCarthy. Halvvägs tror jag. Har inte sett det som får folk att hylla den än, men jag tror det kommer.

"Bittert arv" ligger högst på läs-priolistan. Det är inte skrivit i sten när nästa bokklubbsmöte är, men kanske redan om en vecka. Nu är jag dock lite ledig fram över, så tid till läsning kommer jag i alla fall ha.

Har läst en del intressant kurslitteratur senaste veckorna (så ja, läst har jag ju faktiskt gjort, men kurslitteratur är sällan nöjesläsning även om det kan vara intressant). Kanske kommer ett inlägg om det senare.

20 böcker att läsa 2009

Jag har tidigare skrivit om min bokhylla som är ganska full av olästa böcker, det är så onödigt att de står där och inte blir lästa. Ofta rör det sig om böcker jag verkligen vill läsa. En sån bok som har stått ett tag, men som jag tog tag i under hösten var Elin Lindqvist "Tre röda näckrosor". Vilken pärla! Ser väldigt mycket fram emot Lindqvist tredje roman, som kommer i april 2009.

För att få tummen ur och läsa alla dessa böcker har jag gjort en lista. Jag har valt ut 20 böcker som står olästa i hyllan, och som jag verkligen vill läsa. Det var faktiskt ganska svårt, det säger en del om hur många de är. Jag vågar inte lova mig själv att jag ska läsa de 20 böckerna innan jag får köpa något nytt, för det kommer inte hålla, det kommer ju så mycket nytt roligt!

Listan:
Jag är allt du drömt, av Ali Smith
Vad jag älskade, av Siri Hustvedt
Skynda, kom se, av Lotta Lundgren
Anybody out there?, av Marian Keys
Mannen under trappan, av  Marie Hermanson
Kärlekens historia, av Nicole Krauss
Skjut kungen, av Olov Svedelid
Nattvakten, av Sarah Waters
The colour of magic, av Terry Pratchett
The sound of no hands clapping, av Toby Young
Drömfakulteten, av Sara Stridsberg
The White tiger    Aravind Adiga
Vildängel, av Lina Forss
Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow, av Sarah Gruen
Allt är bara bra tack, av Moa Herngren
Norwegian wood, av Haruki Murakami
Berlinerpopplarna, av Anne B. Ragde
I en klass för sig, av Curtis Sittenfeld
Att tro på mister Pip, av Lloyd Jones
Motljus, av Annika Thor

Det är ju inte alla som hunnit samla damm.

Litterära mål 2009

Det nya året bröjar inte bra. Har verkligen ingen tid till läsning. Har panik över att jag precis påbörjat "bittert arv" till nästa bokklubbsmöte, som kan vara på torsdag men förmodligen (och förhoppningsvis) blir torsdagen därefter. Sitter och skriver en hemtenta, det ska bli 10 sidor med bra innehåll, är uppe i fem sidor nu och tre sidor är av god kvalité. Ska vara klar på onsdag kväll.

Men nu till mina litterära mål för 2009. Det är inga löften, utan mål. Jag gillar att jobba målinriktat. Att kunna sträva efter något och pricka av. Tycker om att göra listor och föra statistik, därför väljer jag att ha litterära mål. Det gör inte läsningen mindre lustfylld.

Mitt första mål är att läsa minst 60 böcker, det centrala är att läsa fler böcker än föregående år. 2008 läste jag 58 böcker, och avrundat uppåt blir det 60.

Nästa mål hänger ihop med det första, och detta var även ett mål jag hade 2008 men inte höll. Jag ska inte köpa fler böcker än jag läst. Detta för att jag behöver minska antalet oläst böcker i bokhyllan. Köpstopp och tänka på miljön är inte min grej (i det här fallet, givetvis värnar jag om miljön, sopsorterar och sånt, men tyvärr är att jag allt för kär i böcker för att det ska fungera), så det är inte av de anledningarna jag inte ska köpa så många böcker.

Sista målet är att läsa mer på engelska. Detta har jag haft som mål i många år, och ibland är jag duktig, men oftast mindre duktig. Jag värjer mig mot det med argument som att det går för sakta. I år ska jag läsa minst fem böcker på engelska.

Vårterminen, som börjar i mitten av januari, ska ägnas åt Litteraturvetenskap 1, vilket innebär en väldig massa kurslitteratur. En del kanske även kommer bli nöjesläsning, men utöver det blir det väldigt mycket måste-läsning.

Efter hemtenta-perioden hoppas jag på lite mer tid till nöjesläsning. Det nya året kunde onekligen fått en bättre start.

Bokslut 2008

Jaha, dags att sumera bokåret 2008.

Mina litterära mål för 2008 var:
  • Läsa minst 40 böcker - check.
  • Minst fem böcker på engelska - illa, blev bara ynka en bok på engelska.
  • Inte köpa fler böcker än jag läst - slutade räkna när antalet köpta skapat sig ett ointagligt försprång.

Ett av tre mål nådde jag i alla fall.
Har läst hela 58 böcker, för mig är det mycket mer än föregående år.
33 av 58 av svenska författare.
34 av 58 av kvinnliga författare.

Toppen (ej rangordnade):
Det andra målet – Jonas Karlsson (noveller)
Den trettonde historien – Diane Setterfield (bk)
Kafka på stranden – Haruki Murakami
Tre röda näckrosor – Elin Lindqvist
Happy Sally – Sara Stridsberg
Nattfåk – Johan Theorin

Botten:
Pojke försvunnen – Anna Jansson
Oskuld och erfarenhet – Tracy Chevalier
Kärlek är ett blandband: livet låt för låt – Rob Sheffield

Årets mersmak:
Jonas Karlsson
Jessica Kolterjahn
Haruki Murakami
Sara Stridsberg

Nu är det dags att blicka framåt, mot ett nytt år av läsande. Mina litterära mål inför 2009 tillkännages imorgon.