Motljus

Jag grämer mig en hel del över att jag inte kan ägna de få böcker jag hinner läsa den uppmärksamhet de förtjänar. Motljus (av Annika Thor) tog typ tre veckor att läsa, fast de sista 160 sidorna läste jag på två dagar. Helst hade jag velat sprida ut alla 260 sidor på max fyra dagar, för den här boken tjänar på att läsas koncentrerat. De sista 160 sidorna var mycket bättre än de första 100, men det beror nog mer på mig än på boken.

Det här är Annika Thors vuxendebut. Jag har läst och älskat en del av Thors ungdomsromaner, serien om Steffi och Nelli, som börjar med En ö i havet, plöjde jag en sommar i hängmattan. Vill minnas att jag lånade den sista delen uppe i Älvdalen när vi var där på simläger, hann inte läsa ut den men kunde inte lämna tillbaka den. Så det fick följa med hem och läsas ut på bussresan hem och sedan skickas till biblioteket i Älvdalen. Det går det med.

Åter till motljus. Jag får Marie Hermansson vibbar, då Hermansson är som bäst (Musselstranden alltså). Det handlar egentligen inte om så mycket. En gammal vän till Marie och Staffan dör, han bettyde lite mer för Marie än för Staffan vilket får deras förhållande att knaka lite i fogarna. Vi får följa med tillbaka till sommaren i "huset" och får veta vad som hände mellan Ronny (den döde vännen) och Marie. Samtidigt handlar det om Maries förhållande till dottern m.m.

Det är en melankolisk stämning. Vackert, men dystert. Språket känns igen från Thors ungdomsromaner. Det är okonstlat, kort och koncist. Men för den sakens skull inte korthugget och stolpigt.

När jag väl fick lite tid att läsa i ett sträck sögs jag in i handlingen och kunde bara inte sluta läsa. Därför plöjde jag 100 sidor på en dag, trots att jag egetligen borde ha skrivit för glatta livet på hemtentan. Förrädiskt bra helt enkelt.

Det sker en hel del skiften i tid, det växlar mellan nutid och sommaren i "huset", men utan övertydlig pekpinnar är det lätt att förstå när man som läsare befinner sig i en annan tid.

Jag gillar Thors vuxendebut skarpt, och hoppas på att det kommer fler!

Titel: Motljus
Författare: Annika Thor
ISBN: 978-91-0-012211-9

656 böcker

För tillfället står det 656 skönlitterära böcker i min bokhylla (flera Billy-hyllor, men de står på rad). Har alltså inte räknat skönlitterär kurslitteratur, alla böcker brevid sängen, och facklitteraturen.

Det var lite trevligt att få det så där svart på vitt. Nu återstår bara att räkna hur många av dem som är olästa, och kanske, kanske sortera ut de som aldrig kommer att bli lästa.

Hemtenta m.m.

För tillfället pågår det hemtenta-vecka. Just idag tänkte jag försöka bli klar. Det som återstår är att jämföra ett litet textutdrag av Die Leiden des jungen Werthes och en novell ur Boccaccios Decamerone. Ganska roligt faktiskt.

Trots hemtentan har jag faktiskt hunnit läsa mer egenvald skönlittertur dessa dagar än jag gjort på riktigt länge. Lyckades nästan läsa ut bokklubbsboken till bok-lunchen i fredags, ska försöka knåpa ihop något om den. Tyvärr läste jag en av novellerna av Gogol allt för ofokuserat. Fick inte ihop handlingen alls, och nog för att det kan vara rörigt, men inte så rörigt som det är i mitt huvud. Dessutom spurtade jag på med Motljus av Annika Thor i måndags, och läste ut de sista 100 sidorna i ett nafs. Recce kommer inom kort. Igår påbörjade jag Dannyboy&kärleken av Daniel Åberg. Lite skeptisk till en början, men det börjar bli bra nu, kanske blir det tillslut riktigt bra!

Bok 2 från UEB

Idag damp andra boken (för min del) från Uppsala English Book club ned på hallmattan. Förra gången riktade jag lite kritik mot valet av bok, eftersom den var föga okänd. Den här gången är jag mer nöjd! Boken är City of thieves av David Benioff. Det är ingen bok, eller författare, jag hört talas om. Det ska bli intressant att läsa, när jag nu ska hinna med det...

För tillfället blir det nog inte mer än ynka en bok per månad, resten är kurslitteratur, som också är skönlitterär men inte självvald. Ikväll måste jag ägna mig åt Den unge Werther och hans himla lidande.

Gick in på bokus och sökte på David Benioff för att se om något finns på svenska, och Tjuvarnas stad verkar precis vara utgiven i inbudet format på svenska. Någon av hans två tidigare böcker hittade jag inte där i alla fall.

Medealand, ett inlägg om teater men med litterär anknytning

Förra veckan var jag och bokklubben på Elverkt och såg Medealand av Sara Stridsberg. Det är Medea-storyn som ligger till grund för pjäsen. Vi läsa Medea under förra kursen, och att jag hade så bra koll på storyn redan innan gjorde att jag fick en helt annan upplevelse än de som inte visst vad som hänt och varför. Hur som helst vet jag inte vad som är att föredra, jag tror att pjäsen upplevs som väldigt bra oavsett kunskap om storyn.

Sara Stridsberg har verkligen satt sin prägel på pjäsen, man känner igen hennes språk bland annat. Vi hade i bokklubben bara någon vecka tidigare diskuterat Stridsbergs Drömfakulteten så det var skoj att gå och se den med dem!

Pjäsen var ganska lagom lång. 1h 20min utan paus. Vi var där en vanlig vardagskväll och man kom inte hem så farligt sent.

Efter påsk ska jag med två andra kamrater på Fullbokat, Morgan Allings enmanshow på Dramatens stora scen. Det är roligt med teater, finns mer föreställningar jag vill gå på, ska bara klura ut när det ska hinnas med.

Gå och se Medealand!

Hinner inte

Hinner inte läsa särskilt mycket egenvald skönlitteratur. Blir mest fokus på alla kurslitteratur, som jag inte heller inte med alla gånger. Så det får vara lite tyst här på bloggen ett tag. På fredag är det dags för bokklubbs-lunch, och vi ska diskutera två längre noveller av Nikolaj Gogol. Efter det ska det nog komma ett inlägg i alla fall :)

När det gäller kurslitteraturen är renässans, barock och klassicism som gäller. Gullivers resor, Moliérs Tartuffe, Goethes Faust och Den unge Werthers lidande. Shakespeares Hamlet har vi läst, och det är en pjäs som jag trodde att jag hade ganska bra koll på, men jag blev förvånad på många punkter. Det verk som jag fångats mest av denna kurs är helt klart Den snillrike riddaren Don Quijote. Har säkert läst något utdrag på gymnasiet, men det är inget som fastnat då. Att läsa hela (båda delarna) är inte riktigt möjligt på en eftermiddag men vi skulle läsa ca 90 sidor totalt, vilket var ganska lagom. Jag skulle helt klart kunna tänka mig att ta mig igenom hela Don Quijote, så underhållande!!

Nu borde jag äta upp frukosten och ta tag i Gullivers resor.