Parallell-läsning pågår

Är tvungen att påbörja nästa bokklubbs-bok "Ögonsten" av Patric Redmond. Därför blir det lite parallell-läsning. Håller egentligen på med "Eldens vrede" av Henning Mankell. Sista delen om Sofia. Läste första delen, "Eldens hemlighet", när jag var 10, nästa bok kom fem år senare, då var Sofia (huvudpersonen) 14 och nu när sista delen kommit är Sofia 19 och jag 21. Det är en ungdomsbok, men det är skoj att utgivningstakten har följt min egen ålder, typ. Tyvärr är inte "Eldens vrede" lika stark som de andra två böckerna. Inte än i alla fall.

I övrigt borde jag läsa en hel del kurslitteratur för tillfället. Om genus, politik och medborgarskap. Första boken av Svante Norrhem är dödligt tråkig, trots att den rör sig i min favorit period av historien. Resten av böckerna kanske är intressantar, jag håller tummarna i alla fall.

Hjälp mig!

Jo, jag har försökt ladda upp bilder, men det går inge vidare. Har försökt ta reda på vad det är för format som gäller, men hittar ingen information om det. Någon som läser här, som har kolla på det och kan hjälpa mig? Felmeddelandet jag får är "felaktigt format".

Happy Sally

En debutroman. Rättare sagt Sara Stridsbergs debutroman. Hon har sedan "Happy Sally" gett ut "Drömfakulteten" och i vår (vill jag minnas) kommer Stridbergs nästa.

Boken läste jag delvis på väg hem från Paris, var ganska trött och inte helt fokuserad till en början. Hade boken inte gripit tag i mig och gjort mig intresserad kanske jag inte hade fortsatt läsa. Första 100 sidorna var jag lite förvirrad, fick inte riktigt ihop karaktärerna, vem som berättade vad. Lite rörigt är det nämligen. Det handlar dels om Sally Bauer; kanalsimmerskan. Hon simmade över Engelska kanalen precis före krigsutbrottet 1939. Sen handlar det om Ellen, som mååånga år senare, ska göra samma sak. Till sist är det Ellens barn som återvänder och minns tiden då mamma skulle simma över kanalen, från Dover. Jag får inte riktigt ihop tidsaxeln, men jag orkar inte ifrågasätta för det är så himla bra. Stridsberg har verkligen fångat känslan av vatten i stora mängder. Jag har gjort en simning i öppet vatten, mellan Fårösund och Broa, det är ca 1500 m och tog mig 24 minuter typ. Sally simmade i 15 timmar och 22 minuter, och Ellen fick bita i ännu längre. Men öppet vatten är häftigt, och jag skulle gärna göra om det. Dock är det inte bara igenkänningsfaktorn som gör att jag gillar boken. Det är bra språk, det är en häftig uppbyggnad och den är bara fantastisk.

När jag läst ut Happy Sally gick jag in på närmsta pocketshop och köpte "Drömfakulteten".

Läs, men ha tålamod och ta dig tid att fundera över vem som berättar.

Titel: Happy Sally
Författare: Sara Stridsberg
ISBN: 91-0-010477-9

Hey Dolly

Underbar titel! :)

Jag skulle gärna älska den här boken, men det går inte riktigt. Titeln är fantastisk, med tanke på vem jag är och vad jag kallas, men där tar nog det fantastiska slut. Det är Amanda Svenssons debut. Språket är helt okej, det flyter men är rätt enkelt. Storyn är det stora problemet. Det händer en hel del, men det finns inget egentligt slut. Jag kan inte sätta ord på vad jag inte gillar med boken. Hur som helst handlar den om Dolly, en Malmö-brud med många problem.

Jag dras ofta till debutanter, och väldigt ofta är det riktigt bra böcker. Genomarbetade och klockrena, är förmodligen just därför de blivit publicerade. Statistiken (min egen) säger att en debutbok är bra. I och med det höjs alltid förväntningarna när det rör sig om en omtalad debutant, kanske var mina förväntningar för höga och därför blev det platt fall den här gången. Eller så höll den inte riktigt måttet.

Men samtidigt, kommer hon med ytterligare en bok kommer jag högst troligt köpa och läsa, för något har fått mig intresserad. Det räckte inte fram till en hyllning den här gången, men tillräckligt bra är det för att jag ska hålla utkik efter nästa bok av Svensson.

Titel: Hey Dolly
Författare: Amanda Svensson
ISBN: 978-91-1-302032-7

Döden och pingvinen

Jag är med i en bokklubb. Vi har försökt ett antal gånger, men nu börjar vi få in lite rutiner och då flyter det på. Nu känns det ganska stabilt. Från början var vi bara tre. Tre kamrater som känner varandra väl, vilket innebar att när vi inte gillade en bok, eller inte tyckte så mycket om den, då övergick samtalet i en massa annat. Nu har vi utökat och det kanske gör att boksamtalen utvecklas. Hur som helst, det här inlägget ska handla om den senaste boken vi läst och som ska diskuteras idag; Döden och pingvinen av Andrej Kurkov.

Både till innehåll och språk är boken ganska enkel. Det handlar om Viktor, författardrömmar men får för försörjningens skull ta ett jobb på en tidning, ett jobb som nekrolog. Han lever med sitt husdjur; pingvinen Misja. Viktors liv går från att vara ganska enkelt och okomplicerat till ett virrvarr av konstiga händelser. Hans nekrologer är mer betydelsefulla än Viktor eller någon annan kunnat ana, de bestämmer specifika personers öde.

Jag gillar Kurkovs sätt att berätta. Det är enkelt och avskalat, precis så som Viktors vardag är. Men vad säger egentligen boken? Ja, det ska bli intressant att diskutera denna bok med bokklubben ikväll. Se vad de fått för bild och vad de tror att Kurkov vill säga. Det är ett alldeles för stort allvar i boken för att det bara ska vara ett påhitt.

Funderar på att läsa uppföljaren; Pingvin försvunnen.

Titel: Döden och pingvinen
Författare: Andrej Kurkov
ISBN: 978-91-27-08793-4

Gunnar

Hade lite blandade förväntningar på Bob Hanssons romandebut. Å ena sidan trodde jag att den skulle kunna va fantastisk, å andra sidan var jag rädd att den skulle vara för lik hans lyrik. Mitt förhållande till hans lyrik är lite av en sorts hat-kärlek.

Boken i alla fall, är allt jag inte kunde föreställa mig. Blev överraskad, i positiv bemärkelse tror jag. Det handlar om Gunnar som fått ett nytt hjärta. Det är en stor omställning för Gunnar, inte själva bytet utan att han måste förändra livsstil på kuppen. Normaltsett är han byggjobbare, pysslar med betong, men efter hjärtbytet vill doktorn att han ska ta det lungt, byggmästaren tar sin chans och sjukpensionerar honom.

Det är en hel del humor i det, men mycket mindre än jag förväntat mig. Det är ett fascinerade fenomen det där med människor runt 60 som är så fastskruvade vid sin vardag att de inte ser att det finns andra saker att hitta på förutom jobb.

Kommer Bob ut med en ny bok kommer jag läsa den, men jag kommer inte pracka på min omgivning ett ex av "Gunnar".

Titel: Gunnar
Författare: Bob Hansson
ISBN: 978-91-85625-93-2

Nattens barn (Juliane och jag)

Jag har nyligen upptäckt Inger Edelfeldt genom att jag i våras fick en del tips från höger och vänster. Plockade åt mig "Finns det liv på mars?" och blev inte överväldigad men ändå nyfiken på mer. För någon månad sen köpte jag alla böcker min närmsta Stadsmissionen hade av Edelfeldt. Det blev fyra titlar och först ut blev ungdomsboken "Nattens barn (Juliane och jag)".

Det handlar om Juliane och Kim. Högstadiet. Juliane kommer ny i klassen, och välkomnas inte. Kim blir nyfiken på Juliane och tar kontakt, och börjar då bli lite fundersam eftersom hon inte välkomnas av Juliane. Men det slutar i alla fall med att de blir bästa vänner. Juliane och Kim intresserar sig för vampyrer och andra övernaturliga ting.

Jag är säker på att jag skulle ÄLSKA den här boken om jag läste den när jag gick på högstadiet. Jag tycker att den är bra nu också, men det hade varit en annan grej om jag läst den vid "rätt" tidpunkt i livet. Edelfeldts språk är rakt och enkelt, men långt ifrån simpelt. Jag gillar det och vill absolut läsa mer av Inger Edelfedlt.

Jag känner faktiskt igen mig en del i Juliane. Jag hade ingen faiblesse för vampyrer, men Juliane är inte besvärad över att hon är ensam. Självklart tycker hon att det är jobbigt att bli mobbad, men hon tar sin tillflykt i böckerna och klarar sig ganska bra. Jag var väl kanske inte mobbad på det sättet som Juliane blir, men jag har under större delen av skoltiden klarat mig själv. När kompisar svek var det oförlåtligt, då klarade jag mig hellre själv. Inte beroende av att ha en bästa kompis i klassen.

Titel: Nattens barn (Juliane och jag)
Författare: Inger Edelfeldt
ISBN: 91-1-957241-7

Seg i starten

Kom lite för mycket emellan, men nu hoppas jag på att jag har lite mer tid.

Just nu är jag inne i en riktig läs-period. Vilket gör att det går undan. Bok efter bok avklaras. Eftersom det samtidigt pågår intensivt uppsats-skrivande blir det inga tegelstenar, men det gör inget, det kommer finnas tid även för dem.

Igår köpte jag tidningen VI Läser, som hade premiär nu i veckan. Har bara hunnit bläddra igenom lite kort, men det jag läst har jag gillat. Kanske äntligen en tidning som jag kan längta efter?